A játék mesterei

2024.05.07. 21:41

Jövőre, veletek, a vb-n (galéria)

A divízió 1/A jégkorong-világbajnokság megnyerése után a Kanada elleni mérkőzés volt a hab a tortán.

Szupkai Gábor

Nem éppen csendélet a magyar kapu előtt

Fotó: Kricskovics Antal

Annyi különböző program és játék várta a szurkolókat az MVM Dome-nál a meccs előtt, hogy maga a derbi majdnem eltűnt a fergetegben. Persze kezdésre mindenki elfoglalta a helyét, és szép számmal ültek a lelátókon, egészen pontosan 14 925 néző, ami új hazai rekord.

Elhoztuk a korongot, de utána rögtön Colton Parayko mutatta meg mit is gondolnak a tengerentúlon a jégkorong keménységéről. Az első kaput eltaláló lövés Sebők Balázs nevéhez fűzödött, de Jordan Binnington nyert már Stanley-Kupát, azért első lövést ritkán enged be. Kicsit több mint két perc után Parayko megmutatta, hogy nem csak kemény, de technikás is, középről kilőtte a bal felsőt, 0-1. Azért mi is okoztunk némi veszélyt, előbb Terbócs István lövése ment mellé, majd Hadobás Zétény lövésébe szúrt bele Sebők, de ugye Binnington. Bálizsnak is akadt dolga, Dylan Cozens csent korongot a kapunk mögött, a középen érkező szupertehetség Connor Bedard nem tudott túljárni a magyar kapus eszén. Nilsson azt is elintézte, hogy az emberhátrányos játékot is kipróbálhassuk. Megúsztuk, de nem volt nagy élmény. Owen Power Bálizzsal párbajozott, Mihály Ákos Binningtonnal, de a kapusok nyertek. A kanadaiak néha félelmetesen könnyen felálltak a harmadunkban egyenlő létszámnál is, de ugye a világbajnoki címvédőről beszélünk, és ez a keret elsőre jóval erősebb mint a tavalyi. Az mindenesetre kiderült, hogy Stipsicz védőkét felveszi a versenyt a legjobbakkal, még kapura is veszélyes, a szurkolóink pedig a maguk kategóriájában világbajnokok. Érkezett az első harmad végét jelző dudaszó, és repültek a plüssök a gyermekkórházak kis betegeinek. 

A második játékrész elején a játékosok bizonyították, hogy a fejüket is használják. Jack McBain harapott bele a korongba, Bálizs pedig immár szokásához híven kifejelt egy lövést. Sárpátki Tamás viszont az ütöjét használta, Binnington pedig a lepkést. Majd jött a második kanadai gól, Bedard tűzte kapura a korongot, középen Nilsson is beleért, de Bowen Byram közelről bekotorta, 0-2. A harmad közepén érkezett a kapuba a Hydro Fehérvár Av19 kapusa Horváth Dominik, Dylan Guenther rögtön munkára is fogta, Cozens és Guhle is próbálkozott, de mindhiába. Power ellenben nem hiába, 0-3.

Kár lenne tagadni, a harmadik harmadban is Horváth volt elfoglaltabb a két kapus közül, de bebizonyította, hogy lehet rá számítani. Magyar oldalról Terbócs duplázása tette próbára Binningtont, de nem olyan könnyű rést találni a kanadai kapus pajzsán. Nálunk a hajrában Farkas Roland is kapott néhány percet a kapuban, és gólt is Guenthertől, 0-4. Bár végül nekünk gólt nem sikerült szereznünk, de ez az a játék volt, aminek köszönhetően jövőre újra az elitben szerepelhetünk. És ez az este, ez a mérkőzés bebizonyította, hogy ott a helyünk. 

Magyarország Kanada 0-4 (0-1, 0-2, 0-1)

MVM Dome, 14925 néző, Vezette: Nagy A., Soós (Kis-Kiráyl, Szabó D.

Magyarország: Bálizs, Horváth D., Farkas R. Stipsicz, Hadobás, Varga B., Hári, Sofron – Kiss R., Nilsson, Papp K., Sebők, Erdély – Garát, Ortenszky, Nemes, Sárpátki, Galló – Szabó B., Fejes, Mihály, Németh K., Terbócs. Szövetségi kapitány: Don MacAdam.

Kanada: Daws, Binnington – Power 1, Parayko 1, Bunting (1), McCann, Bedard (2) – Byram 1, Oleksiak, Mangiapane (2), Cozens, Guenther 1 (1) – Guhle, Severson, Tanev, McBain, Mercer – Zellweger, Greig (1), Clark. Szövetségi kapitány: André Tourigny.

Kiállítások: 4, illetve 0 perc

Kapura lövések: 21-66

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában