Produkció

2024.05.06. 09:06

Áthallások a textilcsodák között

Gulyás Dénes Kossuth-díjas operaénekes narrációját énekes-zenei betétek kísérték a Halász-kastély Áthallások című produkciójában szombaton délután. Az irodalmi-művészeti tartalom díszlete ezúttal a nemrég nyílt textilművészeti kiállítás volt.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Különleges produkciónak adott helyet május 4-én, szombaton délután a kápolnásnyéki Halász-kastély: a közönség Áthallások címen koncertet kapott „énekhangra, zongorára, klarinétra, komputervetítőre és narrátora”. Hogy ez pontosan mit is jelent, arról Rodics Eszter, a kastély igazgatója olvasott fel olyan ismertetőt, melyet a kapolcsi fesztivál keretében már hallhattak Gulyás Dénes produkciója kapcsán az érdeklődők: „A vokális zene műfajának egyik leglélekcsiklandozóbb kihívása, hogy az előadók hogyan képesek a nagyszínpadi művekhez képest miniatűr zenei formát, de mégis egyetemes, emberi és irodalmi művészi értékű szövegek mondanivalóját, hangulatát az abban megjelenő elvont tartalmat vagy kitapintható történetet néhány percben a hallgatóság elé tárni. Az est előadói ezt a megközelítést tovább gondolva, a zeneirodalom ismert és kevésbé ismert kincseiből úgy válogattak - különböző szerzőktől, korokból, más-más nyelven elhangzó műveket -, hogy azok, a narrátor, Gulyás Dénes Kossuth-díjas operaénekes szavaival, a zene, a mondanivaló témájához kapcsolódó irodalmi idézetekkel kiegészülve egy történetté, szinte forgatókönyvvé, egy gondolati szövetté álljanak össze. 

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A történeteket a dalok szövegei és azok irodalmi és más művészeti vonatkozásai inspirálják, így tisztán jelenhetnek meg azok az áthallások, emberi és transzcendens kapcsolatok, melyek sok zeneszerzőt, írót, festőt, szobrászt, akár koreográfust megihlettek, s maradandó értékek teremtésére sarkallták. Egy voltaképpeni Gesamtkunst jellegű produkcióra gondolunk melyben a témától függően a zene, az irodalom, a festészet, szobrászat, fotó, akár a tánc vagy a pantomim is megjelenhet” – fogalmazott az igazgatónő, hozzátéve: s amelyhez gyönyörű díszletet ad az a fantasztikus textilkiállítás, mely most a kastélyban megtekinthető. Gulyás Dénes narrációját Sotkó Eszter zongorán, Lökösházi Mária énekkel, Szikora Márton pedig klarinéttal egészítette ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában