Örökség

2024.05.05. 19:35

Csák János: a szellem nincs földrajzi határokhoz kötve

A szellem és lélek nincs földrajzi határokhoz kötve, időkön, generációkon nyúlik át – jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter a felvidéki Nádszegen, a Hangzó Helikon fesztivál megnyitóján vasárnap.

MW

Csák János kulturális és innovációs miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Csák János az egységes magyar kultúráról, annak megőrzésének és továbbadásának fontosságáról, illetve a magyar szellem teljesítményéről is beszélt az énekelt versek hagyományának megőrzését célul tűző, nagy sikerre visszatekintő vándorfesztiválon, amelyet most először tartottak a mátyusföldi Nádszegen.

A Hangzó Helikon fesztivál az irodalomról, a költészetről, a magyar szellem teljesítményéről szól

 – mondta a miniszter, rámutatva: a magyar kultúra számos nagyja a mai Magyarország határain túl született. Szerinte az egységes magyar kultúra, a szellemi és lelki örökség csak akkor marad meg, ha nem a külvilág, hanem a saját belső mércénkkel gondolkodunk.

A szellem meg a lelkek dolga nincsen földrajzi határokhoz kötve, az időkön, generációkon át nyúlik

– jelentette ki Csák János.

A miniszter a magyar Nobel-díjasokat és a zeneművészet magyar nagyjait például hozva elmondta: a 15 milliós magyarság olyan teljesítményeket tett le az asztalra, amelyekkel messze többet adott a világ civilizációjának, mint amennyit erről az asztalról elvett.

Kiemelte: ezeket az óriási teljesítményeket folyamatosan tudatosítani kell, mert ezek a teljesítmények alkotják azt a szövetet, amelyhez kötődünk, azt a hazát, amelyhez tartozunk.

CSÁK János
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Hangzó Helikon fesztivál megnyitóján a felvidéki Nádszegen
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Csák János felidézte: a Hangzó Helikon fesztivál ötlete két évtizeddel ezelőtt fogant meg, amikor Gryllus Dániellel, Cseh Tamással és többekkel együtt azon gondolkodtak, hogy amikor záporozik a sekélyes, talmi divatok kínálata, mit tehet ez a generáció azért, hogy a fiatalok megismerjék a kultúránkat.

Elmondta: ekkor jöttek rá, hogy ennek eszköze az énekelt vers lehet, mivel ezek a fülbemászó dallamok olyanok lehetnek most, mint őseink esetében a népdalok, és formát adhatnak az érzések kifejezésére.

A miniszter hangsúlyozta a kultúra továbbadásának fontosságát, majd arról beszélt, hogy ma Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban saját nemzeti örökségüket számolják fel.

Megjegyezte: ha valaki fel akarja számolni a saját kultúráját, annak a legjobb módja az, ha nem törődik az ősei által ráhagyott örökséggel.

A kultúráért és innovációért felelős miniszter elmondta: a magyar kormány nem hajlandó szétszakított nemzetben gondolkozni, mert csak egy magyar nemzet létezik, s ennek a magyar nemzetnek a teljesítményei a világ minden sarkából jönnek.

Hozzátette: az őseink által ezeregyszáz éven át megőrzött örökséget át kell adni a következő generációknak.

Nem lehet kevesebb a célunk, minthogy ezeregyszáz év múlva is éljenek itt magyarok

– hangsúlyozta Csák János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!